Hva med gutta?

 

Jeg ønsker ikke å tråkke noen på tærne, og #metoo er selvfølgelig bra.. Men hva med guttene? Hva med de guttene som opplever seksuell trakassering, overgrep og vold? Ikke misforstå meg, det er BRA at det snakkes om voldtekt og trakassering. Det bør snakkes ihjel om! Slike ting bør ikke unnskyldes med at “det ligger jo bare i naturen å ha behov” eller “gutter må få lov til å være gutter” bla bla bla. Men når snakkes det om det motsatte, nemlig det gutter opplever? 

 

 

Jeg så i forgårs en episode av Ex on the Beach (ja, jeg er visst blitt en av “dem”), og der så jeg noe som sjokkerte meg. Som de fleste vet, er ikke dette reality-programmet bare barnemat. Det inneholder drama, mobbing, sex, alkohol og fyll. Det jeg fikk se i en av de nyligste episodene, var nemlig at to jenter presset seg på en gutt seksuelt. Gutten sa klart og tydelig nei, og trakk seg unna. Og hva gjorde jentene? De fortsatte. De klorte også gutten på brystet, slik at han fikk sår. Hallo? Dette er ikke greit noen steder! Hvorfor er det ingen som reagerer på dette? Et nei er et nei, uansett hvilket kjønn det kommer fra! Dette ble unnskyldt med at “vi vet han hadde lyst”, og “vi prøvde bare å tenne han”. 

Hadde situasjonen vært omvendt, og to gutter presset seg på ei jente, ville det blitt et sinnsyyykt mye større oppstyr rundt det. Hvorfor? Jo, fordi gutter forventes å være tøffe og ufølsomme. De kan jo ikke bli trakassert av jenter da, eller hva? Og i så fall så må de jo bare bite det i seg. Hvordan er det verre at jenter opplever overgrep enn at gutter gjør det? Jeg hører ofte at gutter som har blitt voldtatt av jenter har blitt stemplet som “heldige”. Jeg har faen ikke ord! 

 

Jeg klarer bare ikke å skjønne hvorfor det er verre at vold utøves mot kvinner enn mot menn, fordi kvinner visstnok regnes som svakere enn menn, og det derfor er mer urettferdig. Hvorfor blir det ikke tatt like seriøst uansett hvilket kjønn det er snakk om? Nei, jeg syntes ikke at jenter skal få noe “special treatment” fordi vi er jenter, jeg syntes at gutter og jenter skal ha nøyaktig de samme rettighetene. Mobbing, trakassering og overgrep er like galt uansett hvem som utfører det, og hvem som er offeret. Det finnes ikke noe som det svake eller det sterke kjønn! 

Jeg ønsker så inderlig at det kan bli mer fokus på at gutter faktisk også opplever overgrep. Kanskje hører vi ikke noe om det fordi gutter (i likhet med jenter) også opplever å ikke bli tatt seriøst, og at de oppfattes som svake om de lar noe sånt gå innpå dem, eller om de ikke klarte å stritte imot? Er dere enige med meg i at det høres helt feil ut? Sånn bør det ikke være, gutter har følelser de også! Det bør ikke være flaut for hverken det ene eller det andre kjønnet å innrømme at noe sånt har skjedd med dem, eller å anmelde slike handlinger. Jeg håper at dette endrer seg. Jeg er kanskje helt gal som er for åpenhet rundt dette temaet fordi det er så fælt, men vi bør overhodet ikke føye det under matta. Når skal #metoo for menn komme? 

 

 

2 kommentarer
    1. Det er akkurat det jeg og mener! Så bra at du skriver om dette! Alle burde bemerke seg dette. #METOO handler bare om kvinner, og det synes jeg ikke noe om. Det burde handle om begge kjønn..

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg